Home

Cos Cumparaturi

Cosul DVS. este gol

Intrebari Frecvente (F.A.Q)

 1. Mama este imobilizata de cateva zile la pat si am observat aparitia unor pete vinetii pe calcaie. Poate fi vorba de escare in stadiu incipient?

 2. Cum pot trata o escara in stadiul I?

 3. Cum imi pot da seama daca escara este infectata?

 4. Tesutul necrotic (crusta de culoare neagra care se formeaza la nivelul pielii) este semn de infectie?

 5. In tratamentul unei escare infectate este necesara administrarea de antibiotice local sau pe cale generala?

 6. In cazul unei persoane imobilizate in scaun cu rotile exista riscul ca aceasta sa dezvolte escare?

 7. Care este rolul unei saltele antiescara?

 8. Care sunt principalii pasi in tratamentul unei escare?

 9. Care este mecanismul de actiune al pansamentelor moderne hidroactive?

 10. Ce pansament este indicat pentru tratamentul escarelor ?

 11. Se poate vindeca escara folosind acelasi pansament pe tot parcursul tratamentului ?

 12. Cat de des trebuie schimbate pansamentele hidroactive ?

 13. Schimbul pansamentului provoaca durere ?

 14. Am nevoie de reteta pentru a cumpara pansamentele hidroactive ?


Mama este imobilizata de cateva zile la pat si am observat aparitia unor pete vinetii pe calcaie. Poate fi vorba de escare in stadiu incipient ?

 Formarea escarelor pe calcaie este frecvent intalnita deoarece in pozitia “culcat pe spate” unul din punctele de sprijin este la nivelul calcaielor. Daca pielea este rosie-vinetie si nu revine la culoarea normala nici in momentul in care apasati zona cu degetul este posibil sa fie vorba despre o escara incipienta, in stadiul I.

[ Sus ]

Cum pot trata o escara in stadiul I ?

In cazul unei escare de gradul I (piele rosie care nu revine la culoarea normala dupa digitopresiune) cea mai importanta masura este repozitionarea pacientului cat mai frecvent posibil (cel tarziu o data la doua ore) si mentinerea nivelului de hidratare a pielii in zona afectata. Puteti folosi in acest scop o crema hidratanta cu PH neutru (ex. Menalind crema).

[ Sus ]

Cum imi pot da seama daca escara este infectata ?

In cazul unei rani acute sau cronice (ca de ex. escara) infectia poate fi recunoascuta dupa urmatoarele semne:

- pielea din jur este mai calda, rosie si dureroasa;

- rana poate degaja un miros neplacut;

- secretiile din plaga sunt mai abundente;

- rana se mareste.

[ Sus ]

Tesutul necrotic (crusta de culoare neagra care se formeaza la nivelul pielii) este semn de infectie ?

Necrozele reprezinta tesuturi moarte care pot favoriza acumularea si dezvoltarea germenilor. De aceea, primul pas in cazul unei escare care prezinta tesut necrotic trebuie sa fie indepartarea acestuia. Aceasta se realizeaza in general prin inmuierea necrozei (ex. cu TenderWet 24) si debridare chirurgicala.

[ Sus ]

In tratamentul unei escare infectate este necesara administrarea de antibiotice local sau pe cale generala ?

Aplicarea de preparate cu antibiotic direct pe plaga nu este recomandata din cauza reactiilor alergice importante ce pot rezulta si a rezistentei pe care o dezvolta germenii la respectivul antibiotic. Pentru combaterea infectiei locale se pot utiliza pansamente cu efect bactericid (cu actiune de distrugere a germenilor), de exemplu Atrauman Ag.

Pe cale generala (orala) antibioticele se administreaza numai in cazul unei infectii extinse. Daca suspectati prezenta unei infectii generalizate consultati de urgenta medicul!

[ Sus ]

In cazul unei persoane imobilizate in scaun cu rotile exista riscul ca aceasta sa dezvolte escare ?

Orice persoana imobilizata – la pat sau in scaun cu rotile – este expusa la un risc crescut de aparitie a escarelor in lipsa unei repozitionari constante, schimbarea pozitiei corpului fiind obligatorie cel putin o data la doua ore pentru a permite zonei respective sa se revascularizeze. Un ajutor important in acest sens sunt dispozitivele dedicate pentru eliberarea presiunii, de ex. saltelele antiescara.

[ Sus ]

Care este rolul unei saltele antiescara ?

Salteaua antiescara este eficienta atat in prevenirea escarelor, cat si tratarea escarelor aparute la  pacientii imobilizati la pat; orice persoana imobilizata are un risc crescut de aparitie a escarelor. Sistemul antiescara reduce presiunea de decubit exercitata in permanenta de catre corpul persoanelor imobilizate, realizand un masaj usor care imbunatateste circulatia sanguina la nivelul pielii si care asigura o mai buna oxigenare a tesuturilor. Studiile clinice au demonstrat eficienta  acestei saltele antiescare,  atat pentru prevenirea escarelor cat si pentru tratarea escarelor existente. Folosirea saltelei antiescara creste considerabil sansa de vindecare a unei escare deja aparute,  micsorand de asemenea si durata de ei de tratare. In plus, ajuta la reducerea durerilor si la ingrijirea la domiciliu pe termen lung a persoanelor imobilizate.

[ Sus ]

Care sunt principalii pasi in tratamentul unei escare ?

-          schimbarea constanta a pozitiei pacientului si folosirea dispozitivelor dedicate pentru eliberarea presiunii (ex. saltele antiescara);

-          asigurarea unui aport alimentar corespunzator;

-          consum suficient de lichide (minim 2l/ zi); in situatii particulare precum diaree, transpiratie abundenta, poliurie, pierdere semnificativa in greutate se recomanda suplimentarea cantitatii de lichide;

-          asigurarea unei igiene adecvate, in special la pacientii cu escare in zona sacrala (noada); pentru toaletare se recomanda folosirea unei spume de curatare cu PH neutru (ex. Menalind spuma) sau apa calduta cu sapun. Se va evita spalarea sau stergerea zonei prin frecare. La pacientii incontinenti este indicata utilizarea produselor absorbante de unica folosinta (ex. scutece, tampoane absorbante, aleze) care vor fi schimbate ori de cate ori este nevoie, cel putin de trei ori pe zi.

-          tratamentul local al escarei cu pansamente hidroactive. Citeste mai mult

[ Sus ]

Care este mecanismul de actiune al pansamentelor moderne hidroactive ?

Pansamentele hidroactive functioneaza pe baza principiului terapiei umede. Prin proprietatile lor, aceste pansamente mentin rana intr-un echilibru hidric optim, ajutand-o sa treaca de stadiul stagnant in care se afla, prin stimularea procesului natural de vindecare. Pansamentele se aleg in functie de faza de evolutie a ranii: faza de curatare, de formare a tesutului nou si faza de epitelizare (stadiul in care plaga s-a vindecat). Pansamentele hidroactive reduc incarcarea microbiana si mentin un mediu umed, necesar dezvoltarii tesuturilor noi.

[ Sus ]

Ce pansament este indicat pentru tratamentul escarelor ?

Nu exista un pansament universal care sa poata fi folosit in cazul oricarei escare. Pansamentul se alege in functie de aspectul ranii, de cantitatea de secretii, de profunzimea acesteia etc. Pentru mai multe informatii despre modul de selectie al pansamentului adecvat cititi materialul urmator.

[ Sus ]

Se poate vindeca escara folosind acelasi pansament pe tot parcursul tratamentului ?

In procesul de vindecare rana traverseaza mai multe etape sau faze de evolutie. In cazul escarelor profunde (de gradul III sau IV) plaga se afla de regula in prima faza de evolutie – faza exsudativa sau de curatare. Ulterior, cand plaga progreseaza spre vindecare apare tesutul nou, de culoare rosie, aceasta faza fiind cunoscuta ca faza de granulatie. In final rana se vindeca sau in termeni medicali, epitelizeaza (faza de epitelizare). Pentru fiecare dintre aceste faze exista pansamente speciale. Pe parcursul tratamentului se utilizeaza in general doua sau trei tipuri de pansamente diferite, pansamentul schimbandu-se atunci cand plaga evolueaza spre un alt stadiu in procesul de vindecare.

[ Sus ]

Cat de des trebuie schimbate pansamentele hidroactive ?

Cu exceptia pansamentului TenderWet24 care se schimba o data la 24 de ore, restul pansamentelor hidroactive se vor schimba la doua, trei sau patru zile in functie de cantitatea de secretii din plaga.

[ Sus ]

Schimbul pansamentului provoaca durere ?

Spre deosebire de pansamentele traditionale din tifon, pansamentele hidroactive sunt astfel concepute incat sa mentina un mediu umed echilibrat la nivelul plagii fara sa adere de aceasta. De aceea pansamentele moderne pot fi indepartate cu usurinta de pe rana fara sa lezeze tesutul nou format si fara sa provoace durere.

[ Sus ]

Am nevoie de reteta pentru a cumpara pansamentele hidroactive ?

Pansamentele hidroactive se elibereaza fara prescriptie medicala si nu aveti nevoie de reteta pentru achizitionarea lor. Cu toate acestea, in cazul escarelor profunde, infectate, cu necroze (stadiile III si IV) va recomandam sa consultati medicul pentru supervizarea tratamentului si a starii pacientului.

[ Sus ]


Contact

Ne puteti contacta la:

 • SC Plural Medical Concept SRL
 • CUI: RO27784082 - J40/11930/2010
 • Tel:     031 / 808.35.80 (RDS)
 • Mobil: 0729 / 03 07 37 (Orange)
 • Email: contact@tratamentescare.ro
 • Website: www.tratamentescare.ro