Ce sunt pansamentele hidroactive si cum ne pot ajuta sa tratam o escara?

Care este mecanismul de actiune al pansamentelor moderne hidroactive?

Pansamentele hidroactive functioneaza pe baza principiului terapiei umede. Prin proprietatile lor, aceste pansamente mentin rana intr-un echilibru hidric optim, ajutand-o sa treaca de stadiul stagnant in care se afla, prin stimularea procesului natural de vindecare. Pansamentele se aleg in functie de faza de evolutie a ranii: faza de curatare, de formare a tesutului nou si faza de epitelizare (stadiul in care plaga s-a vindecat). Pansamentele hidroactive reduc incarcarea microbiana si mentin un mediu umed, necesar dezvoltarii tesuturilor noi.

Ce pansament este indicat pentru tratamentul escarelor?

Nu exista un pansament universal care sa poata fi folosit in cazul oricarei escare. Pansamentul se alege in functie de aspectul ranii, de cantitatea de secretii, de profunzimea acesteia etc. Pentru mai multe informatii despre modul de selectie al pansamentului adecvat cititi materialul urmator.

Se poate vindeca escara folosind acelasi pansament pe tot parcursul tratamentului?

In procesul de vindecare rana traverseaza mai multe etape sau faze de evolutie. In cazul escarelor profunde (de gradul III sau IV) plaga se afla de regula in prima faza de evolutie ÔÇô faza exsudativa sau de curatare. Ulterior, cand plaga progreseaza spre vindecare apare tesutul nou, de culoare rosie, aceasta faza fiind cunoscuta ca faza de granulatie. In final rana se vindeca sau in termeni medicali, epitelizeaza (faza de epitelizare). Pentru fiecare dintre aceste faze exista pansamente speciale. Pe parcursul tratamentului se utilizeaza in general doua sau trei tipuri de pansamente diferite, pansamentul schimbandu-se atunci cand plaga evolueaza spre un alt stadiu in procesul de vindecare.

Cat de des trebuie schimbate pansamentele hidroactive?

Cu exceptia pansamentului TenderWet24 care se schimba o data la 24 de ore, restul pansamentelor hidroactive se vor schimba la doua, trei sau patru zile in functie de cantitatea de secretii din plaga.

Schimbul pansamentului provoaca durere ?

Spre deosebire de pansamentele traditionale din tifon, pansamentele hidroactive sunt astfel concepute incat sa mentina un mediu umed echilibrat la nivelul plagii fara sa adere de aceasta. De aceea pansamentele moderne pot fi indepartate cu usurinta de pe rana fara sa lezeze tesutul nou format si fara sa provoace durere.

Am nevoie de reteta pentru a cumpara pansamentele hidroactive ?

Pansamentele hidroactive se elibereaza fara prescriptie medicala si nu aveti nevoie de reteta pentru achizitionarea lor. Cu toate acestea, in cazul escarelor profunde, infectate, cu necroze (stadiile III si IV) va recomandam sa consultati medicul pentru supervizarea tratamentului si a starii pacientului.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.