Escara se manifesta, in prima faza, prin inrosirea pielii in zona de presiune, fiind greu de recunoscut in aceasta faza incipienta de catre pacient sau apartinator. In lipsa unei ingrijiri corecte, escara se agraveaza, formand mai intai o vezicula, care in timp se sparge, evoluand catre o rana deschisa superficiala si, in cele din urma, transformandu-se intr-o cavitate care poate ajunge pana la os.

De cele mai multe ori, escarele sunt identificate de catre pacienti si apartinatori ca fiind ranile aparute la nivelul sacrului. Este important de cunoscut insa faptul ca escarele se pot dezvolta si in alte zone ale corpului, cum ar fi: fesele, coatele, soldurile, gleznele, umerii, spatele, urechile si partea din spate a capului, precum si alte zone osoase care vin in contact direct cu suprafata patului.

Stadii de evolutie ale escarelor

In functie de gradul de afectare a tesuturilor, escarele pot parcurge patru stadii de evolutie.

Escara in stadiul I
ecara stadiu 1Pielea este intacta, de culoare rosie, escara fiind localizata, de regula, deasupra unei proeminente osoase. Culoarea rosie sau modificarea culorii nu dispare in decurs de 30 de minute de la indepartarea presiunii. Zona poate fi dureroasa, ferma sau moale, mai calda sau mai rece decat zona inconjuratoare. Stadiul I poate fi greu de observat la persoane cu piele hiperpigmentata (de culoare inchisa).

In acest stadiu, se recomanda utilizarea cremei de protectie Menalind.


Escara in stadiul II

escara stadiul 2Epidermul sau stratul de suprafata al pielii este deteriorat, formandu-se o rana deschisa, superficiala (putin adanca), de culoare roz-rosiatica. Aceasta se poate prezenta si sub forma unei vezicule intacte sau sparte, cu sau fara secretii.

 

Escara in stadiul III
scara stadiul 3Rana este mai adanca, afectand al doilea strat al pielii – dermul – ajungand pana la tesutul adipos subcutanat. In acest stadiu poate aparea necroza (tesut mort, de culoare neagra sub forma de crusta) si se pot forma extensii subcutanate profunde ale ranii (buzunare).

Pansamente recomandate pentru tratamentul escarelor infectate/cu necroza.


Escara in stadiul IV

escara stadiul 4Leziunea se extinde pana la nivelul muschilor sau chiar pana la os, expunandu-l. In acest caz, rana are deseori secretie, este infectata si prezinta tesut necrozat din abundenta, iar extensiile subcutanate profunde (buzunarele) sunt frecvente.

 

Citeste despre: Tratamentul escarelor cu pansamente moderne