Cum prevenim / identificam o escara?

Mama este imobilizata de cateva zile la pat si am observat aparitia unor pete vinetii pe calcaie. Poate fi vorba de escare in stadiu incipient ?

Formarea escarelor pe calcaie este frecvent intalnita deoarece in pozitia ÔÇťculcat pe spateÔÇŁ unul din punctele de sprijin este la nivelul calcaielor. Daca pielea este rosie-vinetie si nu revine la culoarea normala nici in momentul in care apasati zona cu degetul este posibil sa fie vorba despre o escara incipienta, in stadiul I.

 

In cazul unei persoane imobilizate in scaun cu rotile exista riscul ca aceasta sa dezvolte escare ?

Orice persoana imobilizata ÔÇô la pat sau in scaun cu rotile ÔÇô este expusa la un risc crescut de aparitie a escarelor in lipsa unei repozitionari constante, schimbarea pozitiei corpului fiind obligatorie cel putin o data la doua ore pentru a permite zonei respective sa se revascularizeze. Un ajutor important in acest sens sunt dispozitivele dedicate pentru eliberarea presiunii, de ex. saltelele antiescara.

 

Care este rolul unei saltele antiescara ?

Salteaua antiescara este eficienta atat in prevenirea escarelor, cat si tratarea escarelor aparute la  pacientii imobilizati la pat; orice persoana imobilizata are un risc crescut de aparitie a escarelor. Sistemul antiescara reduce presiunea de decubit exercitata in permanenta de catre corpul persoanelor imobilizate, realizand un masaj usor care imbunatateste circulatia sanguina la nivelul pielii si care asigura o mai buna oxigenare a tesuturilor. Studiile clinice au demonstrat eficienta  acestei saltele antiescare,  atat pentru prevenirea escarelor cat si pentru tratarea escarelor existente. Folosirea saltelei antiescara creste considerabil sansa de vindecare a unei escare deja aparute,  micsorand de asemenea si durata de ei de tratare. In plus, ajuta la reducerea durerilor si la ingrijirea la domiciliu pe termen lung a persoanelor imobilizate.

Comments

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.