Cum tratam escarele?
Cum pot trata o escara in stadiul I ?
In cazul unei escare de gradul I (piele rosie care nu revine la culoarea normala dupa digitopresiune) cea mai importanta masura este repozitionarea pacientului cat mai frecvent posibil (cel tarziu o data la doua ore) si mentinerea nivelului de hidratare a pielii in zona afectata. Puteti folosi in acest scop o crema hidratanta cu PH neutru (ex. Menalind crema).
Cum imi pot da seama daca escara este infectata ?
In cazul unei rani acute sau cronice (ca de ex. escara) infectia poate fi recunoascuta dupa urmatoarele semne:
– pielea din jur este mai calda, rosie si dureroasa;
– rana poate degaja un miros neplacut;
– secretiile din rana sunt mai abundente;
– rana se mareste.
Tesutul necrotic (crusta de culoare neagra care se formeaza la nivelul pielii) este semn de infectie ?
Necrozele reprezinta tesuturi moarte care pot favoriza acumularea si dezvoltarea germenilor. De aceea, primul pas in cazul unei escare care prezinta tesut necrotic trebuie sa fie indepartarea acestuia. Aceasta se realizeaza in general prin inmuierea necrozei (ex. cu TenderWet 24) si debridare chirurgicala.
In tratamentul unei escare infectate este necesara administrarea de antibiotice local sau pe cale generala?
Aplicarea de preparate cu antibiotic direct pe plaga nu este recomandata din cauza reactiilor alergice importante ce pot rezulta si a rezistentei pe care o dezvolta germenii la respectivul antibiotic. Pentru combaterea infectiei locale se pot utiliza pansamente cu efect bactericid (cu actiune de distrugere a germenilor), de exemplu Atrauman Ag.
Pe cale generala (orala) antibioticele se administreaza numai in cazul unei infectii extinse. Daca suspectati prezenta unei infectii generalizate consultati de urgenta medicul!