escaraEscara, cunoscuta in termeni medicali ca ulcer de decubit sau ulcer de presiune, ramane o problema majora de sanatate, fiind una dintre complicatiile cele mai severe ale imobilitatii. Pentru persoanele afectate, atat varstnice cat si tinere, aceasta presupune un tratament indelungat cu multiple riscuri si un efort sustinut din partea apartinatorilor, nu in ultimul rand financiar.

Escara este o rana la nivelul pielii care apare in urma mentinerii corpului intr-o pozitie fixa (fara mobilizare), o perioada indelungata. Escara se dezvolta ca urmare a presiunii constante exercitate asupra pielii, ce diminueaza alimentarea cu sange a zonei afectate, conducand la moartea tesutului respectiv. Escara poate aparea si in cazul unei imobilizari de scurta durata, de exemplu, in urma unei operatii sau a unui traumatism.

Doua treimi din cazurile de escara se inregistreaza la pacientii cu varste peste 70 de ani, cu preponderenta in randul femeilor, a caror speranta de viata este mai ridicata. Dintre persoanele tinere care sufera de escare, majoritatea sunt barbati, in jurul varstei de 30 de ani, ca urmare a numarului mare de traumatisme vertebro-medulare inregistrate in randul acestora.

Escarele sunt cauza decesului a 7-8% din totalul pacientilor cu paralizie totala a membrelor inferioare. Studiile internationale efectuate asupra unor grupuri mari de pacienti au relevat faptul ca o treime din pacientii cu escare decedeaza pe perioada spitalizarii

In general, principala cauza a decesului este boala de baza, insa, in unele cazuri, decesul poate surveni si ca urmare a complicatiilor produse de escare.

Pansamente pentru escare infectate