Igiena persoanelor imobilizate
Sfaturi de urmat in efectuarea igienei la pacientii imobilizati/ cu escare/ incontinenti
Expunerea pielii la umiditate si la substantele agresive din urina si materiile fecale conduce la inflamatii si macerarea epidermei – stratul pielii care asigura bariera de protectie a organismului fata de mediul extern. In plus, mantaua lipo-proteica acida a pielii este compromisa (stratul epidermei care asigura protectie impotriva microorganismelor si substantelor chimice), iar bacteriile pot penetra pielea cauzand dermatite, eczeme, eritem (inrosirea pielii) etc.
Din acest motiv se impune mentinerea unei igiene riguroase prin spalarea si curatarea cu regularitate a pielii din zona genitala, utilizarea de produse absorbante de calitate si protejarea pielii prin aplicarea de creme speciale.
Desi necesara, spalarea frecventa poate avea un impact negativ asupra sanatatii pielii: simpla spalare cu apa (fara a folosi alte produse) duce pe termen scurt la reducerea lipidelor naturale ale epidermei si scaderea rezistentei acesteia. Acest efect este intretinut prin utilizarea de produse cosmetice uzuale, in special in cazul in care pielea nu este clatita suficient.
Sfaturi generale pentru igiena pielii la pacientii imobilizati si/ sau cu incontinenta:
- toaleta se efectueaza cu apa calduta, nu fierbinte;
- utilizati doar produse de spalare dedicate pielii sensibile, cu pH neutru, care minimizeaza riscul de iritatii (evitati produsele cosmetice clasice);
- stergeti cu delicatete pielea, prin tamponare, folosind un prosop cu o textura moale; evitati orice manevra de frecare insistenta a pielii;
- in cazul persoanelor obeze, uscati bine pielea dintre pliurile formate de grasimea in exces (faldurile pielii);
- pielea trebuie spalata si uscata dupa fiecare episod de incontinenta; nu schimbati niciodata scutecul fara a curata in prealabil zona genitala;
In cazul in care pierderile de urina/fecale nu pot fi controlate, pentru a reduce efectele incontinentei asupra pielii, se recomanda utilizarea scutecelor, care au abilitatea de a absorbi rapid urina, lasand suprafata de contact cu pielea uscata.
Schimbul fiecarui scutec trebuie insotit de o toaleta riguroasa a zonei genitale cu apa si sapun sau cu spuma speciala de curatare cu pH neutru (de ex. Menalind spuma). In special in cazul pacientilor imobilizati la pat, spuma de curatare este o alternativa eficienta si comoda, nefiind nevoie de apa. De asemenea se recomanda ca dupa efectuarea toaletei , pielea din zona genitala sa fie protejata prin aplicarea unei creme speciale (de ex. Menalind crema) pentru a reduce riscul iritatiilor, micozelor si escarelor.