Pozitionarea pacientului in functie de zona cu escare

pozitie_escareO masura esentiala de tratament in cazul escarelor o reprezinta indepararea presiunii din zona afectata, prin mobilizarea pacientului. Pentru inlaturarea completa a presiunii, pacientul trebuie pozitionat astfel incat escara sa nu suporte greutatea corpului! Chiar daca pacientul este asezat pe o suprafata moale (de ex. in pat), este esential ca zona afectata (escara) sa nu intre in contact direct cu patul. Pozitionarea pacientului trebuie realizata in consecinta, tinand cont de localizarea ranii.

 

Localizare ulcer Pozitie corecta Observatii
Sold drept Pozitie oblica, stanga Contraindicatii: orice pozitie laterala
30 grade dorsal
Sold stang Pozitie oblica, dreapta Contraindicatii: orice pozitie laterala
30 grade dorsal
Zona sacrala Pozitie oblica, stanga la 30 grade Contraindicatii: pozitionare pe pate
Pozitie oblica, dreapta la 30 rade
Pozitionare la 135 grade
Calcai Pozitie oblica, stanga la 30 grade Daca este asigurata pozitionarea fara contact, pacientul poate sa stea in pozitie dorsala
Pozitie oblica, dreapta la 30 rade
Fara contact prin folosirea de perne speciale

Pozitia care implica cel mai mic risc pentru pacient este pozitia oblica la 30 grade (stanga sau dreapta). Pozitia perpendiculara la 90 de grade creeaza puncte de presiune la nivelul soldului si nu este recomandata. Pentru pozitionarea oblica la 30 de grade (dreapta sau stanga), pacientul este plasat pe o saltea moale, cu capul sustinut de o perna mai mica. Inclinatia de 30 de grade (fata de pat) se creeaza prin plasarea unei perne moi, lungi, lateral sub spate. La nivelul genunchiului se poate pozitiona (intre picioare) o alta perna pentru a evita aparitia de escare in acest punct de contact.

Pentru plasarea pacientului in pozitia culcat (pe spate), este necesara o saltea antiescara, aceasta avand un design special ce ofera zone de decompresie in regiunile predispuse la escara.

De asemenea, repozitionarea pacientului la un interval de maxim doua ore este esentiala pentru succesul tratamentului!

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.