In procesul de vindecare, o escara parcurge 3 etape:
- Faza de curatare (exsudativa sau inflamatorie) – escara infectata, dureroasa
In prima faza, denumita faza de curatare, escara poate fi superficiala sau adanca, este deseori dureroasa, poate sangera si poate ingreuna mobilitatea membrului afectat. In rana exista celule moarte, tesut distrus, microbi, fibrina (o proteina a organismului de culoare alb-galbuie si consistenta vascoasa, care se secreta in exces in ranile cronice) si o cantitate variabila de exsudat (secretie cu compozitie asemanatoare sangelui).
In cazul in care escara este infectata, aceasta secreta un lichid laptos, galben-verzui sau maro, deseori urat mirositor (puroi), marginile ranii fiind de culoare rosu aprins, calde, dureroase si umflate.
- Faza de regenerare a tesuturilor (granulatie sau hemostaza)
In cea de-a doua faza, tesuturile se regenereaza printr-un proces complex denumit granulatie. Escara “se umple” cu tesut nou, se curata de reziduuri celulare, fibrina si exsudat in exces, iar infectia dispare. Tesutul ramas este sanatos, de culoare rosu aprins (tesut de granulatie).
- Faza de cicatrizare (epitelizare) – inchiderea ranii
In ultima faza, cea de-a treia, atunci cand a inceput deja cicatrizarea (epitelizarea) se observa micsorarea evidenta a dimensiunii escarei si formarea de piele noua. Crusta se desprinde iar cicatricea se atenueaza si in final dispare. Odata cu formarea noului tesut functiile pielii sunt restabilite, rana putand fi considerata vindecata.